Ingressfoto: Riinakaisa Laitila

Hav og himmel. Nordlys og midnattssol. Vi har småfolk og prinser. Trollmenn og kjerringer. Og smellvakre prinsesser. Vi har bygd og by, dramatikk og spenning, troløshet og kjærlighet, intriger og vennskap. Verdens folk møtes hos oss, og våre folk har erobret verden. Vi har nedturer og fraflytting, kilevinker og motstand, men også pågangsmot og en kreativ skaperkraft som bringer oss fremover – sammen.

Vi er et sentrum i Sápmi, der øst møter vest, og kyst møter innland, og kan med rette kalles oss et Finnmark i miniatyr. Det kan også oppsummeres til å være et arktisk eventyr.

På fritiden er det utallige muligheter for aktiviteter i Porsanger, enten i organiserte former eller de man gjør på egenhånd. Hos oss er alt mye nærmere enn i de store byene. Du er garantert å slippe unna køståing og lange transportetapper for å levere barn i barnehage og på skole. Du finner gode turområder rett utenfor stuedøra, og vi har et mangfoldig kulturliv å by på - sommer, høst, vinter og vår.

Porsanger kommune ble i 1992 en del av forvaltningsområdet for samisk språk, og fra 1. januar 2004 fikk Porsanger nytt tre-språklig kommunenavn, som den første kommunen i landet. Kommunen får tre likestilte navneformer - Porsanger, Porsángu og Porsanki. 

I århundrer av samer, kvener og nordmenn levd side om side i gjensidig avhengighet til hverandre. Jordbruk og fiske var lenge livsgrunnlaget for menneskene som slo seg ned langs Porsangerfjorden. Mange vokste opp og lærte seg tre språk, norsk, kvensk og samisk. Fornorskningsprosessen gjorde at mange valgte bort å lære barna samisk og kvensk.

Porsanger kommune har anerkjent historien, og har aktivit søkt å legge til rette for at kvensk og samisk skal ha livets rett også i fremtiden. Å være en del av samisk forvaltningsområde forplikter. Det samme gjør vår kvenske befolkning. Vi tilbyr samisk og kvensk i barnehage og skole. Samisk språksenter er en verdifull ressurs for revitalisering av språk og kultur. I 2019 etablerer vi også et kvensk språk og kultursenter.