Skrevet av Preben Aursand / Forsvaret
Foto: Kristian Storehaug / Forsvaret
- Jeg har alltid vært interessert i historie – spesielt fra andre verdenskrig, sier Håvard.
Håvard er fra Rjukan og har hatt sommerjobb på museet på Vemork, der «Tungtvannsaksjonen» fant sted i 1942. Håvard forklarer at han og de andre elevene i grunnskolen lærte mye om hva som foregikk på Østlandet under Andre verdenskrig, men sitter med lite kjennskap til hva som faktisk foregikk i Porsanger og Finnmark.
Bussen Håvard sitter i er lastet med om lag 40 soldater. Da de ankommer Hamnbukt, står Arvid Petterson og vinker bussen inn på kaia. Arvid er 79 år og per definisjon et tidsvitne fra Andre verdenskrig. Han kan påberope seg Det kongelige Videnskabers Selskaps minnemedalje i gull for sin evne til formidle kulturhistorie fra Finnmark. Med et iver og et smil om munnen, ønsker Arvid soldatene velkommen.
Soldatene deler seg i to grupper: den ene gruppen trekker ned til båtene ved kaia; mens den andre gruppen får en innføring i Porsangers historie. Arvid forteller blant annet om Hamnbukt og Banaks strategiske posisjon under Krigen, og mer konkret, om hva som skjedde da fraktskipet Argus eksploderte i Hamnbukt i 1943.
En liten fiskebåt er losset fast til kaia, og i båten står krabbefiskerne Ingar og Roger. Opp av et kar i båten, plukker de opp en 8 kilos kongekrabbe. Soldatene blir invitert opp i båten.
- Hvem har lyst til å forsøke å stikke fingrene i mellom klørne til krabben, spør Roger.
Ingen av soldatene føler seg i det dumdristige humøret i dag, men de aller fleste våger å holde kongekrabbene. Bortsett fra Håvard da, han presiserer med et lurt smil om munnen:
- Jeg er fryktløs... Utenom fobien jeg har mot rotter og krabber, da.
- Jeg trodde Porsanger skulle være mer øde. Jeg søkte meg hit fordi jeg ønsket meg større utfordringer – både med tanke på natur og klima, men også en fysisk krevende tjeneste i kavalerieskadronen, sier Rønnaug Næss, mens hun titter ut av vinduene på bussen.
Rønnaug er fra Larvik og gikk friluftlinje på videregående før hun begynte å tjenestegjøre i Forsvaret.
Så ankommer de Stabburnes naturhus og museum, som er et nasjonalparksenter og ligger like ved Stabburselva og Porsangerfjorden. Område er et et perfekt utgangspunkt for gode naturopplevelser, bygningen minner litt om en slags gamme. Soldatene føres inn i et rom som er fylt av ustoppede dyr fra regionen og grafiske plakater med informasjon om naturen og dens arter. Gry Ingebrigtsen er soldatenes guide, og hun fører forsamlingen stegvis gjennom utstillingen.
Etter omvisning blir soldatene servert vafler og brus, mens de ser filmen «Blå dager og gylne netter». Filmen følger tre mennesker og deres liv ved Porsangerfjorden gjennom årstidene – fra mørketid til midnattssol.
Før omvisningen er over, stopper bussen ved Skoganvarre museum. Under andre verdenskrig var Skoganvarre et kommunikasjonsmessig knutepunkt mellom Karasjok-Alta-Lakselv. Tyskere benyttet område og oppbevarte blant annet krigsfanger på Skoganvarre, og man finner fortsatt gjenstander fra andre verdenskrig.
Deretter vender Rønnaug, Håvard og resten av soldatene tilbake til leiren. Litt klokere på sitt nye hjem enn dagen før.